вівторок, 24 березня 2015 р.

Європейський фонд освіти і МОН України обговорили напрямки співпраці у 2015 році

19 березня 2015 року Заступник Міністра освіти і науки Павло Полянський зустрівся із керівником програм Європейського фонду освіти (ЄФО) в Україні Маргаретою Ніколовською щодо продовження співпраці України та Європи в 2015 році у рамках Туринського процесу та обміну досвідом з європейськими країнами у сфері професійно-технічної освіти.

Павло Полянський зазначив, що сьогодні Україна розпочинає докорінну реформу системи професійно-технічної освіти, аби на рівні з європейськими професійними закладами готувати високоякісних спеціалістів та робітників. Реформа передбачає впровадження чимало новацій, які нині ефективно функціонують у системі професійної освіти Європи, тому зараз МОН необхідна консультативна підтримка з боку Європейського фонду освіти, а також європейських країн з відповідним досвідом. 
Павло Полянський поінформував представництво Європейського фонду освіти в Україні, що в реформі ПТО пріоритетом для Міністерства освіти і науки є імплементація національної рамки кваліфікацій (НРК). Також у регіонах заплановано впровадження нового типу навчального закладу – багатопрофільного регіонального центру професійної освіти. Це нововведення буде здійснюватися в регіонах поступово, впродовж кількох років, поряд зі старими типами навчальних закладів: «Уряд не повинен нав’язувати місцевій громаді нову модель навчального закладу. Ми маємо їм показати на прикладі кількох регіональних центрів, чим новий тип кращий для молоді, освітян, роботодавців, ніж старий», - наголосив заступник Міністра. Разом із тим, в руслі державної політики децентралізації, регіонам буде передано більше прав та обов’язків в управлінні та фінансуванні професійних навчальних закладів. Усі зміни закладені в новому Законі «Про професійну освіту» та рамковому Законі «Про освіту», прийняття яких на черзі після нового закону «Про вищу освіту».
Заступник Міністра Павло Полянський та керівник програм ЄФО в Україні Маргарета Ніколовська обговорили основні напрямки співпраці з Європейським фондом освіти у 2015 році. Відповідно до вимог Туринського процесу в українській професійно-технічній освіті продовжується розроблення політики на основі аналізу даних. На даному етапі стоїть завдання посилити потенціал аналітичних інститутів Міністерства освіти і науки України щодо збору даних та фактів, обробки та аналізу діяльності. Водночас триває проект PRIME, розпочатий в Україні у 2014-му році, який має на меті спрогнозувати можливі сценарії для імплементації реформ. Проект експериментально буде впроваджуватися в трьох регіонах (Дніпропетровськ, Київ та Вінниця). Насамкінець, ЄФО долучається до розроблення методології для прогнозування потреб у кваліфікаціях та працевлаштуванні в Україні. Також у 2015-му році ЄФО буде допомагати українським партнерам у питаннях, пов’язаних із впровадженням Національної рамки кваліфікацій.
Довідково: Туринський процес реалізується в Європі з 2010 року (започаткований Європейським фондом освіти) і є спрямованим на розвиток професійно-технічної освіти. Сьогодні його учасниками є 27 країн, у тому числі – Україна (з 2010 року). Мета Туринського процесу – аналіз професійної освіти в країнах-учасниках на основі зібраних статистичних даних, що дозволяє моніторити тенденції розвитку, розробляти прогнози, а також обмінюватися досвідом у сфері професійно-технічної освіти між країнами-учасниками.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Міжнародна науково-практична інтернет-конференція      30 жовтня 2019 року на базі Білоцерківського інституту неперервної професійної о...